Семена и растителна защита при оранжерийни домати

Зеленчукови семена
Miroslav Angelov
Мирослав Ангелов
Маркетинг Мениджър Зеленчукови семена

Традиционно екипът за зеленчукови култури на Синджента всяка година организира поредица от технически срещи със зеленчукопроизводители в цялата страна, на които представя новостите в портфолиото от семена и растителна защита за зеленчуци на компанията. Обстоятелствата, предизвикани от Covid-19, наложи промяна в организацията на тези срещи и  те бяха заменени с поредица от онлайн събития, на които Синджента представи решенията си за местните производители на зеленчуци.

Първата такава среща от поредицата беше насочена към една от най-важните култури за производителите на зеленчуци в България – оранжерийните домати. Като една от водещите компании в този сегмент Синджента предлага широко портфолио от семена оранжерийни домати, а също така и продукти за растителна защита.

Хибридни сортове за оптимален добив

Производителите на оранжерийни домати се изправят пред все повече предизвикателства за постигането на оптимален добив. Ето защо и селекцията в хибридните сортове на Синджента е насочена към това да отговори на изискванията на производителите и пазара в България. Иновативното портфолио от оранжерийни домати беше представено от Мирослав Ангелов, маркетинг мениджър за зеленчукови семена. На българския пазар Синджента предлага четири хибридни сорта оранжерийни домати – два розови и два червени. Розовите домати са Манекро и Мамстон, докато червените са Панкера и Грумира.

Акцент в предлаганите от Синджента хибридни сортове беше най-новият розов домат – Манекро. Само за една година от пускането си на пазара, Манекро се превърна в топ избора на местните производители. Това се дължи на отличното му представяне в топло време, което прави Манекро много подходящ за отглеждане като втора култура. Растението на Манекро е с буен вегетативен растеж, като това му позволява да запази едрината на плодовете във височина. Много важно предимство на Манекро е, че не е податлив на калциев дефицит, което е основен проблем при розовите домати през лятото. По този начин производителите ще избегнат проблемите с върхово гниене по плодовете.

Отличителна характеристика на Манекро е качеството на плодовете. Те са с идеална за пазара едрина от 280 – 350 г., многокамерни и с атрактивен цвят. Важно предимство на Манекро е, че е дълготраен на съхранение, което е изключително важно за веригите супермаркети.

Растителна защита за решаване на всички проблеми

Решенията за растителна защита при оранжерийните домати бяха представени от Петър Милчев, маркетинг мениджър растителна защита трайни насаждения и зеленчуци. В основата на растителната защита при доматите стоят фунгицидите. В тази категория два от основните продукта са Ридомил Голд и Кариал Стар. Ридомил Голд е един от малкото напълно системни продукти, които се предлагат в зеленчукопроизводството. Задължително се прилага в началото на вегетацията, когато развитието на растението е интензивно и придвижването на хранителните елементи е забързано. Много бързо се абсорбира от растенията и може да се използва до 72 ч. след появата на заразата. Кариал Стар пък е един от малкото фунгициди с комбинация срещу мана и алтернария.

Следващите продукти от групата на фунгицидите за борба с брашнеста мана, алтернария и листна плесен са Скор, Ортива Топ и Цидели Топ. Скор е един от еталоните за листна плесен и алтернария, като се използва в началото на вегетацията. След него се прилага Ортива Топ, който е комбинация от две активни вещества. Основното предимство на този продукт е т.нар. „ефект на зеления лист“, който стимулира фотосинтезата и допринася за правилното първоначално развитие на растенията. Цидели Топ пък е много важен фунгицид в краят на вегетацията.

Последният от групата на фунгицидите е Суич, който е еталонът в борбата  срещу сиво гниене при домати. Характерното при него е, че има две активни вещества, които действат контактно и системно, като по този начин предпазват растенията отвътре и отвън.   

При инсектицидите акцентът беше върху новият продукт Минекто Алфа, който е предназначен за борба срещу трипс, белокрилка, нощенка и тута абсолюта. Той е комбинация от две напълно нови активни съставки, като едната действа изцяло срещу неприятелите, а другата потиска вирусите чрез стимулиране на естествения механизъм на растението. Характерно за Минекто Алфа е, че може да се прилага както почвено, така и листно.

Афърм пък е основният продукт на Синджента в борбата с тута абсолюта и нощенките. Той се прилага във фаза черна главичка на яйцата, но не по-късно от начало на излюпване на ларвите.   

Биостимулантите стават все по-популярни на българския пазар и Синджента може да се похвали с един много добър продукт в тази категория – Исабион. Основно съдържание на Исабион са аминокиселини от животински произход, което обуславя и по-бързото действие на продукта. Използва се за увеличаване на добива, както и при стрес на растението, предизвикан от климатичните условия. Друго главно предимство на Исабион е действието му за подобряване на опрашването. 

Вижте пълното видео от уебинара: