Какви са приликите и разликите между Манекро и новия хибрид Малдуо?

Зеленчукови семена
Семена розови домати Малдуо и Манекро, от Синджента.

Родните производители, които са решили да заложат на хибридни домати, тази година имат възможност да изберат и новия розов сорт на Синджента – Малдуо. Какви са приликите и разликите между него и вече утвърдения сорт Манекро по отношение на условията за отглеждане, устойчивостите на заболявания и качествата на плодовете?


Условия за отглеждане

И двата хибрида са подходящи за отглеждане в оранжерии от ранна пролет до късна есен. Както Манекро, така и Малдуо са по-скоро вегетативни, с мощен растеж. Отличително за Малдуо е, че междувъзлията му са по-къси, в сравнение с Манекро, което го прави подходящ за по-ниските (полиетиленови) конструкции.

По отношение на периодите на разсаждане - Малдуо може да се разсади малко по-рано от  Манекро, тъй като той е с добра способност за оплождане при по-ниски температури и е неподатлив към „котешко лице“. От друга страна, Манекро е с отлично представяне в топлото време. Той не е податлив на калциев дефицит, което предпазва плодовете му от върхово гниене.


Малдуо

Семена розов домат Малдуо, с устойчивост на бронзовост, от Синджента.

Устойчивост на заболявания

Както Манекро, така и Малдуо са снабдени с широк набор от устойчивости на болести, често срещани при отглеждането на розови домати. Сред тях са обикновена тютюнева мозайка, фузарийно овяхване и фузариум на корена, вертицилийно увяхване, стрийк, листна плесен.

Основното предимство на Малдуо е високата устойчивост на бронзовост. Тази генетична характеристика е изпитана в реални условия на родна почва. В продължение на два сезона бяха проведени опити с Малдуо в няколко български оранжерии с изразена проява на бронзовост. Сортът показва висока устойчивост на вируса – доматените растения, както и плодовете не проявяват симптоми. Затова той е най-точното решение за производителите, които се сблъскват с вируса на бронзовостта. Малдуо притежава също средна устойчивост на нематоди.


Манекро

 

Семена розов домат Манекро от Синджента.

Качество на плодовете

Общо за двата сорта е, че плодовете запазват едрината и формата си до края на вегетацията. И при Малдуо, и при Манекро доматите са изразено търговски, лъскави и с хубав розов цвят.

Манекро се отличава с едрината на плодовете. Техният среден размер е между 280 и 350 гр. При Малдуо са сравнително по-малки – 240-280 гр., но са също толкова изравнени по форма и размер.

Двата хибридни сорта гарантират висококачествена продукция със забележителни търговски качества. Малдуо вече е наличен при дистрибуторите за зеленчукови семена на Синджента и може да бъде поръчан за засаждане през този сезон, за да предпази градината от вируса на бронзовостта.

Повече информация за Малдуо можете да намерите тук

Повече информация за Манекро можете да намерите тук