Пиперът – многоликата култура
Видове пипер и някои особености
Производство на пипер
Растителна защита при пипер

От семената до успешната реколта
Блог за препоръки и съвети за отглеждане на зеленчукови култури
Повечето добре познати в България сортове чушки са от типа Capsicum annuum, който включва видове като сладките червени и зелени чушки, халапеньо, серано и паприка. Останалите сортове се разпределят в други четири големи групи, които рядко се срещат в страната - Capsicum baccatum, Capsicum chinense, Capsicum frutescens и Capsicum pubescens.
Пиперът в групата Capsicum annuum всъщност е многогодишно растение, което се отглежда като едногодишно за целите на зеленчукопроизводството. Плодовете са под формата на куха ягода и са познати под същото име - пипер или пиперка, но широко разпространено е и донякъде погрешното название „чушка“. Вкусът, цвета и морфологичните особености на плодовете силно се различават между отделните сортове. Чушките могат да бъдат жълти, зелени, червени и още много цветове, с по-едри или дребни плодове, от почти кръгла до обичайната конична форма.
Традиционно производството на пипер в България се прави от разсад, който се изнася и разсажда навън през месец май. част от произведения пипер в страната се отглежда в оранжерии. При открито производство е добре да се избягват силно ветровити полета.
Изискванията на растението към вида почва не са големи, но най-добри резултати се постигат на дълбоки, глинести и добре отцедливи почви. Растението предпочита средна към неутрална киселинност на почвата от 5.5 до 7.0 pH. Почвената влага също има голямо значение за залагането на отличен добивен потенциал. Пиперът има различни изисквания за поливане през различните периоди на вегетацията, като трябва внимателно да се следи балансът на почвената влага.
Като част от семейство Картофови е добре да се избягва засаждането на чушки след култури като домати, патладжан или картофи, за да се избегне заразяването с общи за видовете болести. Най-добрите предшественици за пипера са лук, някои бобови, краставици, зеле и диня.
Както и други култури, пиперът трябва да се следи за появата на икономически важни болести като сиво гниене, бронзовост, брашнеста мана, петносване и за появата на листни въшки. Употребата на устойчиви семена, както и на препарати за растителна защита в ключови моменти от развитието на растението са основен фактор за осигуряване на богата реколта за производителите.
Блог за препоръки и съвети за отглеждане на зеленчукови култури
Знаете ли, че по света съществуват над 50 000 сорта пипер? За негова родина се считат части на Южна Америка до Мексико, а първите сортове са пренесени в Европа като част от Великите географски открития през 16 век. Към днешна дата чушки се култивират по цял свят, а най-големият производител е Китай, следван от традиционно големи зеленчукопроизводители като Турция, Мексико, Индонезия и Испания.
Пиперът (род Capsicum), включва повече от 30 вида цъфтящи растения от семейство Картофови (Solanaceae), част от които подлежат на екстензивна култивация заради вкусните плодове тип ягода. В тази група са представени всички видове ядивен пипер, които познаваме – от сладките видове, до сортовете люти чушки – подходящи както за прясна консумация, така и за преработка в зависимост от съответния сорт. Някои варианти на чушките се използват и като декоративни растения в градинарството.
Най-многоликата от всички култури е позната на българина от векове както за прясна консумация, така и под формата на подправки и разбира се при традиционните форми на домашно и промишлено консервиране.