
Да бъдеш в крак с най-новото при зеленчукови култури? Вече е по-лесно!
Различната сладка царевица
Видове сладка царевица
Производство на сладка царевица
Технология Excelis® - без ГМО в сладката царевица
Растителна защита при сладка царевица

От семената до успешната реколта
Блог за препоръки и съвети за отглеждане на зеленчукови култури
Сладката царевица е култура произхождаща от същия вид като полската царевица (Zea mays L.), но различаваща се от нея по няколко специфични генетични особености. Благодарение на тях зърната на сладката царевица съхраняват относително по-голямо количество захари, отколкото полската. Смята се, че култивацията на такива сортове за пръв път е започнала в САЩ в средата на 18 век, които бързо са достигнали до търговска реализация.
По своите характеристики и начин на отглеждане сладката царевица попада в групата на зеленчуковите култури. Тя има много по-голяма чувствителност към условията на средата и изисква по-прецизни земеделски практики. Резултатите, обаче са отлични и високото търсене в България през летните месеци е един от основните двигатели за увеличаване на площите за отглеждане на тази култура.
Сладката царевица се различава от полската и по необходимостта да бъде реколтирана и подготвена за консумация на по-ранен етап и в по-къси срокове. За да се постигне максимална сладост на зърната, като цяло сладката царевица се прибира рано, без да е узряла напълно. Едновременно с това тя трябва да достигне до потребителите или до местата за преработка, в значително по-къс срок преди захарта да е започнала да се превръща в скорбяла.