Доматите – свят от възможности
Устройство на домата
Индетерминантни, полудетерминантни и детерминантни хибриди домати
Особености при отглеждане на домати
Растителна защита при домати

Доматът (Solanum lycopersicum) се отглежда като едногодишно зеленчуково растение. Принадлежи към семейство Картофови (Solanaceae). Стръкът на домата обикновено е много разклонен и с височина до 3 метра в зависимост от отглеждания сорт. Листата му са крехки, повече или по-малко мъхести, сложни текоперести и назъбени., с дължина около 8 см. в зависимост от сорта.
Цветовете на домата обикновено са около 1-2 см в диаметър и имат пет жълти венчелистчета със заострен връх. Вида на плодовете и неговите характеристики са силно зависими от вида на избрания сорт – градински домати, домати за консервиране, тип „биволско сърце“, чери и гроздовидни домати, домати на клонка и други. Цветовете им също зависят от сорта и могат да бъдат ярко червени, алени, жълти, оранжеви, дори зелени и лилави разновидности.
Индетерминантни са сортовете, които растат без специфично ограничение във височината. Това означава, че за тях е необходимо отглеждане на конструкции, които да поддържат растението. Такива сортове са подходящи за производство в оранжерии, което позволява голям диапазон на времето за производство – от съвсем ранна пролет до късна есен и задоволява целогодишно високото търсене на домати в страната.
Полудетерминантни са сортовете, известни още като самозадънващи се. Те имат ограничен растеж на растението, обикновено до 4-5 китки. По-ниското растение, в сравнение с индетерминантните домати, ги прави подходящи за отглеждане в оранжерии, особено в такива с по-ниски конструкции. Основното им предимство е бързината на плододаване, което ги прави предпочитани сортове, когато се търси бърза пролетна реколта.
Детерминантни са сортовете домати, които спират растежа на стеблото си на определена височина. Те са подходящи основно за полско производство, като при тях влизат както сортове за пресен пазар, така и за преработка. Сортовете от този вид могат да се отглеждат безколово, което има своите предимства – изискванията за ръчен труд са минимални и културата е много подходяща за производителите, които предпочитат откритото производство. Традиционно отглежданите в България детерминантни сортове са червени, но Синджента разнообразява предлаганите на пазара хибриди с два отлични детерминантни розови домата - Хепинет и Пинк а лишъс, които предлагат чудесен баланс между качество на продукцията и улеснено производство.
Доматът е температурно-чувствителна култура, която предпочита топлото време и много слънчева светлина. Двете важни предпоставки за успешно постигане на високия добивен потенциал на семената са температурата и влажността на почвата и въздуха.
Температурата на почвата при разсаждане на доматите не трябва да бъде под 10-15 градуса, тъй като по-ниските температури възпрепятстват развитието на растението още в самото начало.
Оптималните температури на въздуха са около 22-25 градуса в процеса на вегетация и с по 1-2 градуса по-ниски при възрастните растения. Съществуват и по-студоустойчиви сортове, които разширяват температурния диапазон на растенията и позволяват на производителите да задоволят търсенето на прясна продукция по всяко време на годината. Потърсете експертите на Синджента в зеленчукови семена за актуални предложения подходящи за конкретния регион.
При производство на домат трябва да се обърне особено внимание и на влагата на почвата и въздуха. Поливните условия са много важен фактор за успешната реколта, тъй като сухите условия могат да попречат на поникването на семената, а в последствие и на правилното образуване на плодовете. При недостатъчно влага плодовете често страдат от върхово гниене, тъй като растението буквално отнема влагата от плодовете, за да захрани останалите си части. Характерни са и други проблеми свързани с недостатъчните количества вода в почвата като напукване на плодовете. Оптималната влага на почвата е около 70-80% от пределната полска влагоемност. От друга страна, въздушната влага трябва да се поддържа между 50-60%, тъй като прекомерните нива благоприятстват развитието на множество гъбични заболявания засягащи доматите. Устойчивите сортове до някъде контролират този проблем, но превантивните мерки винаги са полезни за осигуряването на отлични добиви. Навременната профилактика с подходящите продукти за растителна защита, в комбинация с агротехнически мерки ще позволят на растенията да увеличат добивния си потенциал.
Блог за препоръки и съвети за отглеждане на домати
Доматите сигурно са най-популярният зеленчук на българската трапеза, както за прясна консумация, така и преработени за приготвянето на различни ястия. Това е и зеленчукът, на който земеделците отделят най-голяма площ в страната, едновременно при открито и оранжерийно производство.
Растението домат произлиза от Централна Южна Америка (района на днешно Перу), като има следи за отглеждането му като земеделска култура в предколумбово Мексико. За пръв път доматите се появяват в Европа през 16-ти век и първоначално се отглеждат като декоративна култура. С навлизането на доматите на европейската трапеза започва и масовото им култивиране за прясна консумация и консервиране. Днес култивирани хибриди се отглеждат във всички части на света. А около 60% от световното производство на домати се държи от четирите най-големи производители (Китай, Индия, Турция и САЩ).
Изследванията върху домата като растение продължават и до днес. Създаването на високодобивни сортове, с определени специфични характеристики, които да отговорят на най-важните изисквания на земеделците към културата е трудна задача. Разработват се хибриди за ранно, средно и късно производство, за отглеждане на открито или в оранжерии, с определена височина на растението, с добавени устойчивости към различни болести и неприятели, с определени размери, форма и цвят на плодовете и, разбира се, вкусови качества. Ние от Синджента сме една от водещите компании в разработката на устойчиви хибриди домати, които да отговорят на търсенето на пазара, както от страна на производители, така и за крайните потребители.
Интересен факт! Доматът е хем плод, хем зеленчук. От гледна точка на ботаниката растението домат произвежда плодове, но в съвременното разбиране за употребата на домата – за салати, консервиране и приготвяне на различни ястия - той се класифицира като зеленчук.