Съвети

Добре дошли на страницата със съвети в отглеждането на царевица. Изберете тема:

Corn_field_2people_1500x1000
Царевично-поле
chevron_left
chevron_right

Стъпки за успешно и високодобивно производство на царевица

Първата стъпка е правилният избор на царевичните хибриди, които най-добре отговарят на условията във вашата ферма – можете да изберете от богатото портфолио на Syngenta – разнообразие от високодобивни хибриди в различните ФАО групи. Втората стъпка е качествената сеитба в оптимални условия:

Избор на подходящо поле (почви) за отглеждане на царевица

- Почвата е необходимо да е добре структурирана и с балансирано наличие на хранителни вещества

- За разлика от слънчогледа, тук е възможно монокултурно отглеждане, но е необходимо да се обърне внимание на болестите (Fusarium) и  ...прочети тук

Сеитба

За да се развие добре и да осигури високи добиви, царевицата се нуждае от подходящи климатични условия, плодородна, добре дренирана и аерирана почва и професионално управление на реколтата. Ако искаме да си гарантираме максимален добивен потенциал от хибридите, трябва да им предоставим добър старт по време на вегетационния етап, като осигурим еднакво поникване.

Оптималният период на сеитба се определя от температурата на почвата, влажността на въздуха, използвания хибрид, както и от историята на почвата (болести, вредители и плевели).

За да покълнат, на царевичните семена им е необходима температура от поне 10°С в почвата. Затова ...прочети тук

Прилагане на хербицид

Прилагането на хербициди е една от най-важните технологични стъпки в отглеждането на царевицата. Поради голямото многообразие от плевели и постоянно променящия се климат, производителите предлагат разнообразни решения, и земеделските производители имат на разположение широка гама от продукти, от които да избират. Ето защо е много важно да изберете хербицид, който отговаря на вашите нужди и използваната технология, така че да не го превърнете в ограничаващ фактор за добива.

Царевичното растение има способността да разгражда активните вещества на хербицидите, превръщайки ги в нетоксични елементи, което му дава висока толерантност към тях. От изключителна важност е да бъдат следвани точно препоръките относно дозировката и времето на приложение за  ...прочети тук

Почвени хербициди

СИНДЖЕНТА е една от водещите компании в България, когато става въпрос за растителна защита при царевица. Тази позиция е извоювана успешно благодарение на изключително разнообразното портфолио от хербициди в тази култура. СИНДЖЕНТА предлага множество иновативни и икономически изгодни решения, когато целим успешна борба с плевелите и постигане на максимални резултати.

В почвения и ранновегетационния сегмент фермерите могат ...прочети тук

Вегетационни хербициди

СИНДЖЕНТА е една от водещите компании в България, когато говорим за растителна защита при царевица. За да бъде изведена успешна борба с плевелите и за постигане на максимални резултати, фермерите имат възможност да изберат измежду множество иновативни и икономически изгодни решения от портфолиото на СИНДЖЕНТА.

В началото на месец Април вече ви запознахме с ползите от приложението на почвени хербициди.

Вредители по царевичните посеви

Във връзка със забраната на неоникотиноидите и факта, че борбата с вредителите по царевицата чрез инсектициди е трудна, проблемите свързани с тях постепенно ще нарастват и земеделските производители ще бъдат принудени да прибягват до разнообразни мерки за намаляване на популациите (избягване на монокултурно отглеждане, унищожаване на плевели, третиране с инсектициди при дребнозърнестите култури и др.).

Тук ще говорим за едни от най-опустошителните вредители по царевичните посеви, а телените червеи (Agriotes spp), западния ...прочети тук

Хранителни вещества

За да расте и да се развива, царевичното растение абсорбира около 13 хранителни вещества от почвата. Плодородието на почвата зависи от комбинацията на нейните физически характеристики (структура, текстура, плътност, съдържание на органични вещества) и нивото на хранителните вещества, които са достъпни за незабавна консумация от културата. За да се получи здрава реколта и да се генерира максимален добивен потенциал, тази комбинация трябва да бъде оптимална.

С изключение на въглерода (C), водорода (H) и кислорода (О), чиито източници са въздуха и водата, всички други хранителни вещества се ...прочети тук