Синджента представи новия хибрид оранжерийна краставица Трибуно F1 в Петрич

Общи Новини

Целта на събитието беше представянето на двата нови продукта в асортимента на Синджента, а именно новия оранжериен хибрид краставица Трибуно и най-новия широкоспектърен фунгицид в краставици – Цидели Топ.

На срещата присъстваха едни от основни производители от района, които лично видяха и се убедиха във високия потенциал за добив на хибрида, който вече не е тайна за никого. Трибуно съчетава в себе си добра устойчивост на болести, гъвкавост по отношение периода на разсаждане и потенциал за висок добив. Пластичността на Трибуно му позволява да се отглежда еднакво добре през пролетта и лятото в стъклени и полиетиленови оранжерии. Отличителна черта на хибрида е неговия балансиран вегетативно генеративен растеж. Растението е със средно големи листа и толерантно срещу абортиране на цветовете през вегетацията. Плодовете на Трибуно отговарят точно на изискванията на българския пазар. Те са тъмно зелени, лъскави и леко оребрени. Дължината им е около 30-34 см и не формират шийка. Характерна особеност на хибрида е бързо преминаване на плододаването от централно стъбло към странични разклонения и високия краен добив при пролетно и при лятно разсаждане.

При растителната защита акцента беше върху най-новия фунгицид на Синджента при тиквови култури. Това е единствения в момента в България широкоспектърен фунгицид, който контролира 5 основни болести при краставиците. Цидели Топ има отличен ефект срещу брашнеста мана Podosphaera xanthii, Erysiphe cychoracearum, алтернария.

Alternaria cucumerina, черно стъблено гниене Didymella bryoniae, краста Cladiosporium cucumerinu, антракноза по тиквови Colletotrichum lagenarium.

Едно от основните предимства на Цидели Топ е действието му чрез газова фаза, което е решаващо в борбата срещу брашнестата мана, особено при култури със силно развита вегетативна маса. При такива култури проникването на фунгицидите във вътрешността на растенията е затруднено, но това не се отнася за Цидели Топ, тъй като чрез газовата си фаза фунгицида успява да проникне в дълбочина. Цидели Топ е иновативен продукт формулиран на базата на две активни вещества, които са с различен механизъм на действие, което увеличава агресивността на фунгицида към патогените. Двете активни вещества са от различни химични групи, което от своя страна предотвратява появата на резистентност. Цидели Топ е активен срещу всички щамове на брашнестата мана дори и към тези, които са резистентни към триазолите. Цидели Топ се препоръчва да се използва при първа поява на симптомите на болестта. Препоръките са 2 приложения през 10 дни. Доза на приложение  Цидели Топ 100 мл/дка, карантинния срок е 3 дни.