Супа от жълти чушки

1/2 чаша зехтин

4 скилидки чесън

1 глава лук

1 бр. дафинов лист

6 стръка мащерка

6 месести жълти широки чушки

5 чаши бистра пилешка

супа/бистра зеленчукова супа/вода

40 г. масло

сол и едросмлян черен

пипер на вкус


  1. Сотирайте едро нарязания лук в тиган с малко зехтин, докато стане златист.
  2. В тавичка за печене поставете чесъна, сотирания лук, разделените на четвъртинки чушки (без семената и дръжките), дафиновия лист и стръкчетата мащерка.
  3. Поръсете със сол и едросмлян черен пипер и полейте всичко със зехтин.
  4. Покрийте с алуминиево фолио и поставете в предварително загрята фурна на 200°C (390°F) за 45 минути, като обръщате зеленчуците на всеки 15 минути и след това оставете да изстинат.
  5. Отстранете дафиновия лист и стръкчетата мащерка.
  6. Разбийте на пюре останалите зеленчуци с пасатор. Изсипете пюрето в тенджера и покрийте с 5 чаши бистра пилешка супа или бистър зеленчуков бульон или вода.
  7. Оставете да заври и после гответе на слабо за 10 минути.
  8. Прибавете маслото, като бъркате непрекъснато.
  9. Поднесете с крутони, настърган пармезан или с 1 лъжица сметана.