1/2 чаша зехтин 4 скилидки чесън 1 глава лук 1 бр. дафинов лист 6 стръка мащерка 6 месести жълти широки чушки 5 чаши бистра пилешка супа/бистра зеленчукова супа/вода 40 г. масло сол и едросмлян черен пипер на вкус |
- Сотирайте едро нарязания лук в тиган с малко зехтин, докато стане златист.
- В тавичка за печене поставете чесъна, сотирания лук, разделените на четвъртинки чушки (без семената и дръжките), дафиновия лист и стръкчетата мащерка.
- Поръсете със сол и едросмлян черен пипер и полейте всичко със зехтин.
- Покрийте с алуминиево фолио и поставете в предварително загрята фурна на 200°C (390°F) за 45 минути, като обръщате зеленчуците на всеки 15 минути и след това оставете да изстинат.
- Отстранете дафиновия лист и стръкчетата мащерка.
- Разбийте на пюре останалите зеленчуци с пасатор. Изсипете пюрето в тенджера и покрийте с 5 чаши бистра пилешка супа или бистър зеленчуков бульон или вода.
- Оставете да заври и после гответе на слабо за 10 минути.
- Прибавете маслото, като бъркате непрекъснато.
- Поднесете с крутони, настърган пармезан или с 1 лъжица сметана.