Мокро (бактерийно) гниене при зеле

Erwinia carotovora

Мокро гниене при Зеле: симптоми и средства за контрол.

Мокро бактерийно гниене е често срещано заболяване при повечето зелеви култури. Симптомите се появяват през втората половина на вегетацията. В зависимост от развитието си болестта може да се раздели на два типа. Първият тип се характеризира с мокро гниене по краищата на листата, отделяне на неприятна миризма и изсъхване на листата. Постепенно гниенето се разпространява върху цялата зелка, вследствие на което растението загива. Вторият тип на болестта се характеризира с това, че инфекцията започва от вътрешността на главата, където прониква от почвата или през повреди от насекоми. Кочанът омеква и покафенява. Мокрото бактерийно гниене продължава и при съхранение на заразените зелки. При силно нападение на патогена цялата зелка загнива и кочанът лесно се отделя от листата. При слабо нападение на патогена гниенето се забелязва едва след разрязването на зелката.

Агротехнически мерки за контрол

  • За разсаждане да се използват само здрави и силни растения.
  • Спазване на сеитбооборот от 2-3 години.
  • Недопускане на замръзване на зелките.
  • Оптимална температура за съхранение: от 0 до 1°С.