Изисквания към сортовете за кисело зеле

Зеленчукови семена
Семена зеле Елдорет от Синджента.

Търсенето на зеле през есента е основно за преработка (кисело зеле), това поставя редица точно определени изисквания към производителите за качеството на продукцията. Ето и основните от тях:

Размер на зелките

Главите на зелето трябва да са с конкретен размер от 2,5 – 3 кг, за да са подходящи за поставяне в съдовете за кисело зеле. Освен това, те е желателно да имат еднаква форма и размер.

Вътрешна консистенция

Вътрешната им консистенция трябва да е рехава, за да има възможност за качествено производство на кисело зеле – за да поеме зелката равномерно от солта и водата, поставена в съдовете.

Жила на зелките

Не на последно място, жилата на зелките трябва да е по-тънка, за да е по-крехко зелето и да е подходящо за производство (завиване) на сарми.

Елдорет е сортът на Синджента за идеално кисело зеле

За да се получи добра възвращаемост при производството на зеле за преработка, производителите трябва да намерят правилния баланс между продукция, която отговаря на посочените изисквания и висок добив. Затова Синджента предлага нов сорт зеле в този сегмент -  Елдорет.

Сред основните предимства на Елдорет са еднакви по размер глави (зелки), което води и до по-висок добив. Те са добре оформени, с високо средно тегло от 2,5-3,5 кг. Друго силно предимство е рехавата структура и тънка жила, които го превръщат в идеален сорт за производство на кисело зеле за така обичаните на българската зимна трапеза сарми.

Поръчайте семена зеле Елдорет от дистрибуторите за зеленчукови семена.