Малдуо F1: семена розов оранжериен домат

Търсенето на розови домати расте не само в България и но и за износ. Необходимостта на производителите от устойчиви хибриди ни вдъхнови при разработката на нови семена. Новият розов оранжериен домат Малдуо F1 е устойчив на бронзовост (TSWV) и на още седем заболявания, които могат да се отразят на успешната реколта.

 

Розовите домати са търсени на пазара поради отличната комбинация от вкусови качества и консистенция на плода. Отглеждането им, обаче до скоро беше затруднено поради липсата на достатъчно подходящи хибриди, които да задоволят изискванията на производителите за улеснено отглеждне, висок добив и отлично качество. За да отговорим на търсенето нашите специалисти създадоха Малдуо F1 - новият розов оранжериен домат, който може да се отглежа от ранна пролет до късна есен.

Характерна особеност на Малдуо е неговата утойчивост на бронзовост (TSWV). Контролът на вирусните заболявания по културите е труден и разработването на устойчиви хибриди е най-ефективният и природосъобразен метод за преодоляването им. Устойчивостта на бронзовост на Малдуо вече е тествана и в България с отлични резултати за насажденията и добива.

Малдуо има балансиран вегетативно-генеративен растеж. Растението е с малко по-къси междувъзлия, което го прави подходящ и за по-ниски (напр. полиетиленови) оранжерии. Има добра способност за оплождане и при малко по-ниски температури, а плодовете остават затворени въпреки студа.

Плодовете на Малдуо са закръглени, добре оформени и неподатливи към котешко лице. Хибридът съчетава висока трайност и изравнени по размер плодове, което позволява лесен транспорт до магазините и запазване на атрактивния външен вид. В съчетание с характерния вкус на розов домат, Малдуо създава всички предпоставки за успешна реализация на произведената продукция.

 

Оранжерийно производство

Плодове: 240 - 280 гр.

500 семена в пакет

Схема на разсаждане: 2500 р/дка

 

Оранжерийно производство

Плодове: 240 - 280 гр.

500 семена в пакет

Схема на разсаждане: 2500 р/дка

Устойчивости

HR | Листна плесен (Ff: A-E)

Листна плесен

 

Висока устойчивост

Cladosporium fulvum е патогенна гъба, която е лесно приспособима в почвата за продължителни периоди. Обивкновено се развива при температури от 20-25°С. Средата на вегетацията е периодът, в който трябва да следите за появя на първите признаци.

HR | Фузарийно увяхване (Fol: 0-1)

Фузарийно увяхване

 

Висока устойчивост

Типична болест проявяваща се при по-високи температури, засягаща доматите. Допълнителен фактор са по-киселенните и песъчливи почви. При благоприятни условия хламидоспорите на патогена се запазват в почвата и заразяват новите растения.

 

HR | Фузариум на корена (For)

Фузариум на корена (For)

 

Висока устойчивост

Рязкото увеличаване на температурите и горещините са сред най-големите рискови фактори за поява на фузариум на корена при доматите. Ще забележите първите признаци по долните листа на растението.

HR | Вертицилийно увяхване (Va, Vd)

Вертицилийно увяхване

 

Висока устойчивост

Вентрилицийното увяхване се дължи на патогена Verticillium dahliae. Първи признаци на заболяване могат да се набюдават по застаряващите листа на растенията.

HR | Бронзовост (TSWV)

Бронзовост

 

Висока устойчивост

Много опасна и разпространена у нас болест по доматите, която се дължи на вирусът TSWV. Основен начин за справяне с нея е изборът на устойчиви хибриди.

HR | Обикновена тютюнева мозайка (TMV: 0)

Обикновена тютюнева мозайка

 

Висока устойчивост

Вирусно заболяване с високо значение при доматите. Може да причини значителни деформации на листата, на плодовете и при тежки случаи да доведе до увяхване на целите растения.

HR | Стрийк (ToMV: 0-2)

Стрийк

 

Висока устойчивост

Особено опасна вирусна болест по доматите, която лесно запзва своята жизнеспособност за дълъги периоди от време. Пренася се основно чрез растителни остатъци и семена.

IR | Нематоди (Ma, Mi, Mj)

Нематоди

 

Средна устойчивост

Изключително опасни вредители по доматите, които могат да причинят намаляване на растежа на отделните растения, а при тежки случи и до тяхното пълно увяхване. Сортът Малдуо има средна устойчивост към три от най-опасните видове: Meloidogyne arenaria, Meloidogyne incognita, Meloidogyne javanica.

Какво споделят производителите

Въпроси и отговори

Кога да засаждаме Малдуо?

Малдуо е индетерминантен хибрид (с непрекъснат растеж), което го прави подходящ за целогодишно отглеждане. Може да се разсади малко по-рано от Манекро, тъй като той е с добра способност за оплождане при по-ниски температури и е неподатлив към „котешко лице“ Най-честите периоди на засаждане са от началото на февруари до края на юли.

За какви съоръжения е подходящ Малдуо?

Малдуо може да се отглежда във всякакъв вид отопляеми и неотоплями оранжерии. Характерното за Малддуо е, че междувъзлията са по-къси, което го прави подходящ и за по-ниски (полиетиленови) конструкции.

Какъв е размерът на плодовете на Малдуо?

Плодовете на Малдуо са със средно тегло от 250+ гр. Отличителното за плодовете е отличната им изравненост и висока устойчивост при транспорт.

Семена розов оранжериен домат Манекро от Синджента.

Манекро

Розов
280 - 350 г

Семена подложка за присаждане на домати Армстронг от Синджента.

Армстронг

Подложка за домати