Бактериоза (черно гниене) при зеле

Xanthomonas campestris pv. Campestris

Бактериоза при Зеле: симптоми и средства за контрол. Хибридни сортове Зеле устойчиви на бактериоза: Сармалин.
Бактериоза при Зеле: симптоми и средства за контрол. Хибридни сортове Зеле устойчиви на бактериоза: Сармалин.

Бактериозата, позната още като черно гниене, е сред най-сериозните заболявания, регистрирани при отглеждането на зелеви култури. Първите симптоми на болестта се проявяват още на котилидоните под формата на изсветляване на техните краища. При бактериоза на зелето почти винаги се наблюдава изоставане в развитието, като растението се изкривява, а често и загива. Върху възрастните зелки симптомите се проявяват и като жълтеникави участъци под формата на буквата „V”, отново в краищата. Нервите на жълтите участъци са черни, откъдето идва и по-често използваното в практика име на болестта „черно гниене“. При бактериоза на зелето след направен напречен разрез на листните дръжки се наблюдава покафеняване или почерняване на проводящите съдове. Бактериозата може да продължи своето развитие дори при съхранение на зелето. В този етап на развитие болестта е способна напълно да наруши търговския вид на културата. Много често след бактериоза на зелето настъпва риск и от мокро гниене, което превръща цялата глава във водниста маса с неприятна миризма. В следствие на комбинация от мокро и черно гниене при зелето загубите достигат до 90-100%.

Агротехнически мерки за контрол

  • Спазване на сеитбооборота
  • Контрол върху плевелите от сем. Кръстоцветни
  • Контрол върху вредителите, които нападат зелевите култури
  • Използване на устойчиви хибриди:
Семена зеле Сармалин от Синджента.

Сармалин

75 - 80 дни
2 - 2.5 кг