Превенция на антракноза при краставици

Зеленчукови семена
Антракноза при краставиците: симптоми и средства за контрол. Растителна защита при антракноза: Цидели Топ.

Топлото и влажно време създава благоприятни условия за антракноза, гъбична инфекция, която причинява сериозни щети по тиквените култури, главно краставиците, сочните сортове пъпеши и дините.

Антракнозата оцелява върху заболелите остатъци от миналогодишната реколта или върху инфектираните семена в рамките на близо две години, като разпространението й силно зависи от степента на влажност. Във влажни условия гъбичките образуван въздхушни спори, които от своя страна, инфектират листните дръжки и самите листа. Това заболяване се предава дори по земеделските съоръжения, ако растенията са влажни. Спорите няма как да се образуват без наличие на влага или при температура над 4 градуса и под 36 градуса, поради което рискът от антракнозата е най-висок при горещо и влажно време.

Инфекцията обикновено става видима в средата на сезона и засяга листата по различен начин в зависимост от типа тиквена култура. Засегнатите дръжки и стъбла по пъпешите се покриват с плитки удължени лезии в жълто-кафеникав оттенък. По краставиците листните лезии в началото са напоени с водни петна, които в последствие придобиват също жълтеникаво-кафяв нюанс. Листните лезии по дините са кръгообразни в началото, а в последствие се сливат една в друга, създавайки неправилни форми от мъртви клетки.

Най-видимият признак на атракнозата е по плодовете. Инфекцията придобива кръообразна форма в черен оттенък, а накрая се наблюдават и хлътнали гниещи зони. При наличие на влага лезиите се покриват със спори с оттенък тип сьомга.

Най-добрият метод за справяне с антракнозата за производителите е да приложат навременни превантивни мерки, които да представляват цял набор от културни и химични действия. Нещо повече, с цел предварително предпазване от инфекцията се препоръчват и следните допълнителни съвети:

  • Използвайте чисти семена. Семената са основният източник на ваксина срещу атракноза, така че е от огромно значение колко надеждни са семената, които използване.
  • Сменяйте посевите поне на базата на тригодишен цикъл. Актракнозата оцелява до две години, когато има налице липса от благоприятна среда за реколтата. Тригодишният цикъл на посевите е достатъчно дълъг период за инфекцията да бъде унищожена.