Виньоле: семена салата батавия

Със силна устойчивост на изгаряне и пожълтяване
 

Промяната в потребителските навици става бавно, но производителите вече видяха, че търсенето на зелени салати е целогодишно. Това създава отлични предпоставки и за лятно отглеждане на салати, особено от сортовете Батавия, които са предпочитани заради нежната си консистенция и отличен вкус. Виньоле е нашето предложение за лятно производство. 

 

Независимо дали за домашна консумация или за ресторантьорския бизнес зелените салати вече са част от целогодишното меню на българина. В зависимост от сезона, по-високите изкупни цени на салатите батавия могат да се окажат допълнителна причина за отглеждането на тази култура.

Лятното производство на салати в България може да бъде предизвикателство заради високите температури на сезона. Специално разработените сортове зелени салати за лятно отглеждане се характеризират с по-късно стрелкуване, което дава време на листата да се развият и продукцията да бъде реколтирана преди това да се случи.

Виньоле е нашето ново поколение салата Батавия за лятно производство. Освен с подобрен срок на стрелкуване, салатата се характеризира и със силна устойчивост на изгаряне и пожълтяване. Растението на Виньоле е полуизправено с малка сърцевина, което позволява по-лесно отрязване. Салатата е предпочитана от производителите поради лесната си реализация в магазините - розетката е с отличен търговски вид - светло зелен цвят и фино накъдрени листа.

 

Открито производство

5000 семена в пакет

Схема на разсаждане: 8000 - 9000 р/дка

 

Открито производство

5000 семена в пакет

Схема на разсаждане: 8000 - 9000 р/дка

Устойчивости

HR | Мана (Bl: 16-35EU)

Мана

 

Висока устойчивост

Маната при салатите засяга почти всички части на растението в зависимост от вегетационния му период – листа, корени, стъбло, цветове. Икономически важна болест, която може да доведе до пълна загуба на добив. Устойчивите хибриди като Виньоле са един от най-лесните начини за справяне с тази болест.

HR | Листни въшки (Nr: 0)

Листни въшки

 

Висока устойчивост

Появата на листни въшки при растенията не е добър знак и това важи с пълна сила и при салатите. Те причиняват не само повреди по самите растения, но са и известен вектор за пренасяне на други болести като мозайката по салатите. Навременното приложение на инсектициди и използването на устойчиви хибриди ще предпазят реколтата от този вредител.

IR | Мозайка (LMV: 1)

Мозайка

 

Средна устойчивост

Причинител на мозайка при салатите е патогена Lettuce mosaic potyvirus, който обикновено достига до насажденията благодарение на вредители като листните въшки. Вирусът е разпространен в цял свят и засява изключително тежко незащитените сортове. Виньоле е защитен заради своята устойчивост на листни въшки и отделно на самия вирус.

Въпроси и отговори

Кога да засаждаме Виньоле?

Виньоле е салата за лятно производство, като препоръчителният период на засаждане е от началото на март до края на юни.

Други сортове салати

Семена салати Олеоле от Синжента.

Олеоле

Пролет и есен

Семена салати Фънфикс от Синжента.

Фънфикс

Пролет, есен и зима

Семена салати Айс Уейв от Синжента.

Айс Уейв

Пролет и есен