Увеличаване на годишната печалба със сеитба на втора култура: Стратегия за успех в земеделието!

Общи Новини
втора култура

 

Заедно с финансовите ползи, които носи, засяването на втора култура може да допринесе благоприятно и върху почвеното състояние и агрономическия профил на полето. В последните години интересът към оптимизиране на използването на земята става все по-голям. Тази статия изследва потенциалните ползи и стратегии, свързани с инвестицията във втора култура. В долните редове сме описали основните ползи и възможности, които втората култура носи.

 Благоприятно влияние върху почвеното здраве

Засяването на втора култура след жътва на есенниците води до намаляне на ветровата и водната ерозия, както и повишава значително влагозадържащата способност на почвата. Намалявайки периода на директен контакт на почвената повърхност със слънчевите лъчи, посевът спомага влагата да остане в почвата, както и намаля прекомерното нагряване на горния почвен слой. Това от своя страна създава благоприятни условия за развитие на естествената почвена микрофлора, която е от ключово значение за общото почвено здраве. Развитието на кореновата система на втората култура в почвата води до подобряване на физическите й характеристики и нейната структура, а след жътвата останалата органична маса под формата на корени води до дългосрочно повишаване на органичната материя, ефективно оползотворяване на азота и поетапно освобождаване на хранителни вещества.

Царевицата е приоритетна култура за Синджента в целия свят 

Благодарение на сериозните инвестиции в нови разработки и подобрения имаме в портфолиото си хибриди с нова генетика за още по-високи добиви.Промяната в климатичните условия е причината все повече земеделски производители да търсят хибриди с по-ранно ФАО, за да си гарантират печалба, дори и при предизвикателните климатични условия. Това е и основната причината R&D екипите на Синджента да се фокусират в разработване на нови и високодобивни хибриди царевица именно в сегмента с по-ранно ФАО. 

Наближава моментът за избор на хибриди царевица, които са подходящи за засяване като втора култура. Те трябва да отговарят на някои специфични характеристики, за да бъдат успешни като втора култура :

1. Ранен продукт с бързо начално развитие

2. Добро ниво на устойчивост на засушаване и високи температури 

3. От решаващо значение е способността на хибрида да продължи отделянето на полен при топлинен стрес

4. Свилата трябва да може да поддържа кочана възприемчив при условия на суша

5. Бързото изпълване на зърното в кочана спомага за задържане и натрупване на повече сухо вещество

6. Силни и дълбоки корени, способни да проникнат по-дълбоко в почвата, за да осигурят повече влага на растението

7. Високото ниво на толерантност към гъбични заболявания по стъблото е важна характеристика при наличие на напояване и топлинен стрес.

Земеделците в България вече се увериха в успешното представяне на уникалния, интензивен, хибрид в ранното ФАО – СИ Амбадор с ФАО 170носител на нова генерация генетика и достоен партньор на един от най-успешните хибриди в портфолиото ни СИ Феномен с ФАО 160.

През изминалия сезон допълнихме портфолиото си с хибридът рекордьор СИ Памплона с ФАО 260 – носещ високи добивисравними с по-късните хибридикакто и новите, високодобивни, а през сезон 2023-2024 допълнихме още един нов хибрид, СИ Хеленор с ФАО 240 -  Партньорът за високи добиви, при всякакви условия. 

Ранните попълнение в портфолиото на Синджента Семена царевица са подходящи за засяване освен като основна така и като втора култура. 

 

царевица като втора култура

Новият хибрид СИ Хеленор с ФАО 240 е изключително подходящ за втора култура главно след ечемик. СИ Хеленор има добра адаптивност при средно тежки почви, при засяване като втора култура. СИ Памплона с ФАО 260 също е подходящ за засяване като втора култура след ечемик,при интензивни условия на отглеждане. 

Хибридът има добра адаптивност на средни до добри условия на почвения тип.

Доказаният в годините хибрид СИ Феномен с ФАО 160 е изключително подходящ за засяване след пшеница. Има добра адаптивност при средно тежки почви при засяване като втора култура. СИ Амбадор с ФАО 170 е подходящ за засяване след пшеница, като задължително условие при него е да да бъде засят на полета с поливни условия на отглеждане, той се отплаща добре при интензивни условия на отглеждане. Хибридът има добра адаптивност на средни до добри условия на почвения тип.

 “Синжента има затвърдени лидерски позиции в сегмента семена царевица с ранно ФАО. Тази информация е базирана на независимото пазарно проучване, направено от Kynetec, FarmTrack Bulgaria Maize Seed 2023.”

Не случайно редици земеделци залагат на доказаните ранни хибриди царевица от портфолиото на Синджента, който са подходящи и за втора култура .

 

Гориво
 
Купете минимум 100 торби семена царевица от Синджента

и може да възстановим разходитеви за гориво за сеитбата им презсезон 2023/2024.

Прочетете повече за условията прочетете повече като последвате линка- https://bit.ly/46oF8Yq

 

Свържете се с Експерта Семена за вашия район, за да ви помогне с избора на хибрид царевица,подходящ за втора култура за вашето поле- https://bit.ly/3YrNlsp

golden_fields.jpeg

Очакваните ранни жътви на житните през този сезон дават много добра възможност за сеитба на слънчоглед като втора култура.

В следващите редове отбелязваме кои характеристики на слънчогледовите хибриди ожт Синджента ги правят подходящи за този тип отглеждане.

На първо място е една от ключовите характеристики за успех, а именно – ранозрялостта.
По-голяма предпоставка за успешен посев в случая имат хибридите с по-къс вегетационен период.
Два от хибридите в настоящето ни портфолио попадат в сегмента на най-ранните хибриди, а именно хибридите от ЕКСПРЕС™ технологията – Сумико HTS и Суоми HTS. Тези два ранни хибрида имат къс вегетационен период, съчетан с други ключови характеристики като бърз и мощен начален старт на развитие, което ги прави чудесен избор за втора култура.

Много важен фактор за успеха на втората култура слънчоглед е толерантността към високи температури. Високите температури през лятото могат да повлияят негативно на слънчогледовите растения, потискайки растежа и развитието, а в по-късен етап и оплождането, поради което хибриди с толерантност към този тип абиотичен стрес имат по-голям шанс за успеваемост и добро представяне като втора култура.
Сумико HTS и Суоми HTS се нареждат високо по този показател.

Друга важна характеристика, отличаваща Сумико HTS и Суоми HTS е толерантността на засушаване.
Двата хибрида са доказали в наши опити и в производството, че постигат високи резултати в качествен и количествен аспект дори при неблагоприятни условия откъм почвена влага. Съчетавайки генетичната си приспособимост с мощна и дълбокопроникваща коренова система, тези два хибрида успяват успешно да усвояват влагата, когато тя е на голяма дълбочина.

Предимство на тези два хибрида дават и техните морфологични белези – ниските и компактни растения, както и специфичното полунаведено положение на питата дават допълнително преимущество при висока температура, ниска почвена влага и прекомерно силна слънчева радиация в ключови фази на развитие. Ранният цъфтеж и бързият темп на наливане на зърната са други две важни характеристики, които подсигуряват качественото им представяне при отглеждане като втора култура.

Доверете се на доказалите се в практиката слънчогледови хибриди за втора култура от Синджента – Сумико HTS и Суоми HTS.

Съчетаващи добивност, ранозрялост, бърз и мощен начален старт, толерантност на засушаване и високи температури, тези два хибрида са тук, за да повишат успеваемостта на вашата инвестиция!

Свържете се с Експерта Семена за вашия район, за да ви помогне с избора на хибрид слънчоглед, подходящ за втора култура за вашето поле- https://bit.ly/3YrNlsp

Заключение

В заключение, стратегическата интеграция на царевицата и слънчогледа като втори култури представлява обещаващ път за фермерите за повишаване на печалбата, насърчаване на здравето на почвата и оптимизиране на използването на земята. Като използват допълнителните качества на тези култури, фермерите могат да отключат потенциала за повишена производителност, като същевременно насърчават устойчиви земеделски практики.