Соренто F1: семена диня за ранно производство

Ранното производство е ключът към успешната реализация на произведените дини. Първите на пазара задоволяват високото първоначално търсене и заемат печеливша позиция за следващия сезон. Соренто е еталонът на пазара за ранно производство.

 

Производството на дини има своите предизвикателства, въпреки подходящия климат в страната. За да ги преодолеят, специалистите от Синджента непрекъснато подобряват наличното портфолио, спазвайки максимално изискванията на фермерите за устойчивост на температурни разлики и висок добивен потенциал. Утвърдените производители вече познават Соренто.

Соренто е един от най-ранните сортове дини от портфолиото на Синджента. Необходими само около 62 дни за първо плододаване. Хибридът има балансиран растеж и много добро опрашване дори при ниски температури. Високият добив се дължи на доброто количество плод, което всяко растение дава – средно 2-3 плода на корен. Този добив е съвсем сигурен, когато се прави чрез присаждане върху хибридните подложки Витали и Емфъсайз.

Плодовете на Соренто са с позната за потребителите в България окраска, тип Кримсън, добре закръглени и здрави. Динята е с отлични вкусови качества, месото е хрупкаво и с наситено червен цвят, а кората е тънка. Тези качества и добрата ранна реализация правят Соренто един от предпочитаните сортове за българските производители.

Открито производство

Производство в тунел

Плодове: 7 - 9 кг

62 - 65 Дни

1000 семена в пакет

Схема на разсаждане: 400 - 450 (Присадени), 500 - 700 (Неприсадени) р/дка

Открито производство

Производство в тунел

Плодове: 7 - 9 кг

62 - 65 Дни

1000 семена в пакет

Схема на разсаждане: 400 - 450 (Присадени), 500 - 700 (Неприсадени) р/дка

Устойчивости

IR | Антракноза (Co: 1)

Антракноза

 

Средна устойчивост

Антракнозата при дините е гъбично заболяване причинявано от Colletotrichum lаgеnаrium. Както и при други гъбички, болестта се разпространява основно при влажни условия – дъждовни години, прекомерна роса. Симптомите се проявяват главно по листата. Образуват се светлокафяви или жълти кръгли петна, които впоследствие могат да се слеят. Засегнатите листа на динята потъмняват, стават крехки и чупливи. Устойчивите хибриди като Соренто са един от най-добрите методи за превенция на болестта.

IR | Фузарийно увяхване (Fon: 1)

 

Фузарийно увяхване

 

Средна устойчивост

Основният симптом на заболяването е свързан с увяхване на растението, но в много случаи се наблюдава и силно загниване на кореновата шийка. Болестта се дължи на гъбичният патоген Fusarium oxysporum. Липсата на контрол над болестта може да причини изоставане в растежа, липса на плодове или пълното загиване на растението. Фузарийното увяхване при дините се контролира успешно със спазване на сеитбооборот, засаждане на устойчиви хибриди и използване на хибридни подложки.

Въпроси и отговори

Кога да засаждаме Соренто?

Соренто е диня за ранно производство, чрез разсад, който може да се засажда на полето от март до края на май. При разсаждане през март се налага използването на полиетиленови тунели за защита на засадените растения.

Други хибриди дини

Семена дини Роман от Синджента.

Роман

НОВО
65 дни
5 - 7 кг

Семена дини Арашан от Синджента.

Арашан

75 - 80 дни
9 - 12 кг
Директна сеитба

Семена дини Морена от Синджента.

Морена

Безсеменна диня

Подложки за присаждане на дини

Подложки за дини Витали от Синджента.

Витали

Средно тежки и песъкливи почви

Подложки за дини Емфъсайз от Синджента.

Емфъсайз

Уплътнени и средно тежки почви