Описание на продукта
Отглеждането на сладка царевица в оранжерия все още е непознатa територия за много производители в България, но практиката започва да набира своята популярност поради повишаващото се търсене на продукция даже и през пролетта. Използването на оранжерии за производство на сладка царевица има редица предимства, сред които, може би, най-важната е възможността производителите да предложат прясна продукция - практически без конкуренция - още в самото начало на сезона и да се възползват от по-добрите продажни цени.


Въпроси и отговори
За производители
add
remove
Кога да засаждаме Хайглоу?
Хайглоу е подходящ за оранжерийно производство и поради тази причина се отглежда чрез разсад. Разсаждането обикновено се случва през март и април, като периода се определя от това дали оранжерията е отопляема или не. За да стане готова и качествена сладката царевица, температурата трябва да е постоянна и положителна. За сладката царевица е важно да събере нужните за конкретния хибрид топлинни единици енергия.
При отглеждането на разсадите е важно температурата на почвата да е около 15 C⁰, за да поникнат равномерно. Разсадът става готов след 20-25 дни, когато е във фаза 3-то листо.
Каква е препоръчителната схема за засаждане на Хайглоу?
Хайглоу се разсажда на двуредови ленти с препоръчителна сеитбена норма от 6000 растения в декар. Разстоянието между лентите е 100 см, меджу редовете в лентата 50 см., а в редовете растенията се засяват през 25 см.
Характеристики
Вегетационен период | 72 дни |
Размери | Дължина на кочана: 21 см |
Схема на разсаждане | 6000 р/дка |
Устойчивости
Устойчивости |
|
---|
Вирусът на мозайката (Maize dwarf mosaic virus) при царевицата е особено опасен за добива от културата, тъй като поразява директно кочана още при неговото формиране и може да причини пълна загуба на добив при заразяване. Успешни методи за борба са отстраняването на плевелите, които също са податливи на вируса от полето, както и ранното засаждане на устойчиви сортове като Хайглоу.