Описание на продукта
Зелето е традиционна култура в България използвана както за прясна консумация, така и за консервиране. Подходящия сорт за отглеждане може да се определи по много начини, но за постигането на добра продукция е хубаво зелето да е естествено защитено от важни болести и неприятели. Есказу е един от най-силно устойчивите на разпукване хибриди.


Зелето е една от предпочитаните от производителите култури, защото е нискоинтензивна и понася отлично различните метрологични условия от лято до късна есен. Периоди на засушаване, обаче следвани от интензивни валежи правят зелето податливо на разпукване, което намалява значително качеството на добива.
Есказу е нашето решение на този проблем. Сортът е подходящ за средно ранно и късно открито производство. Неговата естествена устойчивост на разпукване го прави един от любимите сортове за производителите, които искат много бързо първоначално нарастване на главата без да се тревожат за проблеми. Растението има мощен хабитус през лятото. Дългият му период на разсаждане – от март до юли – позволява гъвкавост при сеитбооборота, особено имайки предвид и високата му устойчивост на фузариум. Есказу може да се похвали и с толерантност на трипс.
Характерна отличителна черта на този сорт са синьо-зелените листа, които имат много добро восъчно покритие. Главите са много добре изравнени и кръгли, което им придава отличен търговски вид.
Въпроси и отговори
За производители
add
remove
Кога да засаждаме Есказу?
Есказу е подходящ за основно и късно производство. Засаждането може да започне още от март и да продължи до края на юли.
Характеристики
Вегетационен период | 90 - 100 дни |
Подходящ за преработка | Да |
Схема на разсаждане | 3800 - 4000 р/дка |
Тегло | 2 - 4 кг |
Устойчивости
Устойчивости |
|
---|
Фузариумът по зелето се причинява от гъбичния патоген Fusarium oxysporum f.sp. Conglutinans, който може да оцелява в почвата в продължение на десетилетия. В ранния си стадии по жилките на долните листа започва да се появява мрежесто пожълтяване. Болестта може да причини цялостно увяхване на зелката и значителни загуби в добива.