GSS8529 F1: семена сладка царевица

Нисковзискателен към условията за отглеждане
 

Сладката царевица е високотърсен продукт на българския пазар, както за прясна консумация, така и за преработка и замразяване. Синджента предлага богат набор от хибриди, подходящи за условията на всеки производител. GSS8529 е един от добре познатите и предпочитани сортове.

 

През последните години наблюдаваме стабилно нарастващо търсене на сладка царевица, както за прясна консумация и варене, така и за преработка и замразяване. Производителите, които искат да предложат висококачествен продукт трябва да търсят хибриди с добра устойчивост и отличен търговски вид.

GSS8529 е хибрид, който вече е предпочитан от много производители поради гъвкавото си приложение – за пресен пазар, за замразяване и преработка. Подходящ е за основно производство, за лятно и ранно-есенно отглеждане. Сортът има ниски изисквания към условията за отглеждане и гарантира висок добив, тъй като понася много добре стресовите условия на полето.

Растението на GSS8529 има мощен хабитус и много силен потенциал за формиране на повече от един едър кочан на растение. Кочаните са едри, добре изравнени, с добро озърняване и изключително атрактивен жълт цвят на зърната, което го прави отличен избор за всеки производител.

Открито производство

Дължина на кочана: 21 см

82 дни

100 000 семена в пакет

Схема на разсаждане: 6000 - 6500 р/дка

Открито производство

Дължина на кочана: 21 см

82 дни

100 000 семена в пакет

Схема на разсаждане: 6000 - 6500 р/дка

Устойчивости

HR | Бактериално увяхване (Pst)

Бактериално увяхване

 

Висока устойчивост

Както подсказва името на болестта, тя се причинява от бактерия наречена Pantoea stewartii. Една от икономически важните болести при сладката царевица, бактерийното увяхване засяга растението във всичките му фази и по тази причина е особено опасна за реколтата. Устойчивите хибриди позволяват на производителите да запазят добивния потенциал от семената.

IR | Мозайка (MDMV: A)

Мозайка

 

Средна устойчивост

Maize dwarf mosaic virus е вирусният патоген причиняващ мозайка при царевицата. Болестта е особено опасна за добрата реколта, тъй като засяга кочана още в началната фаза на неговото развитие. Агротехническите мерки за предотвратяване за заразяването са свързани с добро почистване на полето и съседните райони от плевели податливи на заболяването, както и засаждането на устойчиви на мозайка хибриди като GSS8529.

IR | Южен листен пригор (Bm)

Южен листен пригор

 

Средна устойчивост

Болестта се причинява от гъбичката Bipolaris maydis, която причинява жълтеникави прогаряния по протежението на листата, По-тежките инфекции засягат и други части на растението. Устойчивите хибриди се справят успешно с най-тежките прояви на болестта и предпазват добивния потенциал на растенията.

Въпроси и отговори

Кога да засаждаме GSS8529?

Отглеждането на GSS8529 се извършва основно чрез директна сеитба. Тя може да започне в края на април (най-вече за Южна България) и може да продължи до края на юни. Важно условие за успешното засяване, е температурата на почвата да е над 12˚C - 15˚С на 10 см дълбочина.

Каква е препоръчителната схема за засаждане на GSS8529?

При ранна сеитба на GSS8529 е препоръчително да се спазва сеитбена норма от 6500 растения в декар. Разстоянието между редовете се придържа на 70 см, а в редовете растенията се засяват през 21 – 22 см. В късното производство е препоръчително да се прилага по-ниска сеитбена норма от 6000 растения в декар. Междуредовото пространство може да се запази на 70 см, но растенията се засяват на по-голямо отстояние едно друго – между 23 – 24 см.

Полезно за сладка царевица

Други хибриди сладка царевица

Семена сладка царевица Стронгстар от Синджента.

Стронгстар

НОВО
72 дни
Пресен пазар

Семена сладка царевица GSS3951 от Синджента.

GSS3951

81 дни
Пресен пазар

Семена сладка царевица Оверланд от Синджента.

Оверланд

83 дни
Пресен пазар, замразяване и преработка