Xanthomonas campestris pv. vesicatoriao
Бактериен пригор представлява често срещано заболяване при доматите. Тази бактериална инфекция се изразява главно в образуването на дребни, кръгли, кафяви петна по листата. Петната са с диаметър под 3 мм и с неправилна периферия. Те изглеждат воднисти при наличие на по-висока влажност. Първите симптоми на бактериен пригор при доматите се появява още при зелените плодове, под формата на малки подутини. Впоследствие тези подутини се разрастват, хлътват и стават кафяви, а повърхността на плода бива проядена и придобива „крастав“ вид. Болестта бактериен пригор при доматите е упорита, като се запазва дълго време върху болни растения, както и върху растителните остатъци и семената. Бактериен пригор може да се разпространява чрез семена, водни капки, манипулации, работници и инвентар. Това е типично полициклично заболяване с оптимални условия за развитие при температура между 24-30°С и при продължителни периоди с валежи.